Ett långsiktigt och hållbart köksliv
Vårt arbete för klimatneutralisering
Läs vår hållbarhetsredovisning härVad är biokol?
Vi behöver reducera mängden koldioxid i atmosfären för att bromsa de negativa klimatförändringarna. Ett av de bästa sätten att binda koldioxid är låta träd och växter göra det åt oss. Men det är viktigt att säkerställa att koldioxiden inte återförs till atmosfären genom att trämaterialet förbränns på traditionellt sätt. Möjligheten att omvandla koldioxid till rent kol som kan tas upp i jorden öppnar upp för en spännande tanke om att kunna hantera spillmaterial på ett hållbart och effektivt sätt. Som ett led i vår hållbarhetsutveckling riktar vi blickarna mot nya och intressanta metoder för att reducera klimatpåverkan.
- Ett sådant område är framställning av biokol – en stabil, ren, klimatsmart produkt. Biokol innehåller – som namnet anger – nästan helt och hållet kol, samt mineraler och spårämnen.
Vad kan vi göra här och nu?
Ecoeras har sin bas på Skånefrös biokolsanläggning i Hammenhög på Österlen i Skåne. Där tillverkas biokol från biomassa-restprodukter från Skånefrös utsädesproduktion. Spillvärmen används för att värma traktens hushåll.
Kraftigt minskad klimatpåverkan och långsiktigt samarbete med Ecoera
Ballingslöv AB arbetar kontinuerligt och fokuserat på att minimera vår påverkan på vår omvärld genom ett flertal olika initiativ.
- För att neutralisera för den påverkan som trots allt återstår efter våra insatser så fortsätter vårt samarbete tillsammans med Ecoera som nu går in i sitt tredje år och därmed påvisar att Ballingslöv AB tar ett långsiktigt och medvetet ansvar för vår påverkan på vår omvärld. Fabriken i Ballingslöv är med dessa initiativ klimatneutral 2022.
- Ecoera tillverkar biokol av restprodukter som kan användas till exempel inom jordbruk och odling.
- Tillverkningen av biokol sker i skånska Hammenhög dvs. relativt nära Ballingslövs produktionsanläggning. Utöver investeringen i biokol så investerar Ballingslöv AB under året även i vindkraft, ett projekt certifierat av Goldstandard.
- Ballingslöv AB har under de senaste åren gjort ett flertal aktiva val för att minska klimatpåverkan. Några framträdande exempel är att Ballingslöv AB tar ansvar för sina transporter genom att äga sin logistik och lastbilsflotta som körs på fossilfria drivmedel. Ytterligare ett initiativ i närtid är investeringen i en ny effektiv värmepanna som värmer upp anläggningen där ca 500 medarbetare är sysselsatta.
- Läs mer om ovan och ta del av mer kring Ballingslöv AB:s hållbarhetsarbete på länkarna nedan:
- Läs mer om Ecoera
- Se mer kring Ballingslövs samarbete med Ecoera
- Ta del av Ballingslövs arbete avseende Hållbarhet
- Läs mer om Goldstandard
Hur fungerar det?
I en innovativ process skapar Ecoera och Skånefrö biokol genom att pyrolysera biomassa (förbränna växtdelar i en syrefattig miljö). Processen ger även värme som biprodukt. Biokolet kan sedan användas som jordförbättrare och värmen används till fjärrvärme. Teknologin som möjliggör tillverkning av biokol bygger på pyrolys -. Detta innebär att kolkedjorna i biomassan bryts upp på ett annat sätt än vid “öppen”, traditionell förbränning. Skånefrös anläggning i Hammenhög kan kontinuerligt skapa biokol på ett modernt, hållbart sätt. Ecoera har arbetat med biokol sedan 2009 och har tillsammans med internationella experter tagit fram en metodik för beräkning av biokols stabilitet. Denna visar att lagring i marken innebär att majoriteten av kolet bevaras under väldigt lång tid. Nedan visar vi förenklat hur processen går till.
Så här går processen till
Följ hela processen för framställning av biokol.
1
Rester av biomassa - pelleterade blandningar av utsäde från utsädesrengöring
2
Transport från pelletsanläggning till pyrolysanläggning 7,2 km enkel väg.
3
Pyrolysanläggning - LPG-ingång för att starta pyrolysprocessen. Elektricitet för att köra systemet. All biokol produceras i enlighet med det europeiska biocharcertifikatet.
4
BioChar BigBag-Storage i lager. Varje ton biokol är lika med en kolsänka på 2,417 ton CO2ekv.
5
BioChar ankomst till användarplats (gård eller grön stadsinfrastruktur, fotbollsplaner, gröna tak, trädplantager etc).
6
I tillämpliga fall: Geotagg på slutlig plats.
7
Granskningsspår lagrad i ECOERA Millenium Carbon Removal Cloud.
8
Certifikat för avlägsnande av kol från Biochar Negative Emission CORC (CO2 Removal Certificate).