Träffa Montören

Peter - en av Ballingslövs certifierade montörer

Precis som Ballingslövs kökssäljare deltar i utbildningar måste en montör av Ballingslöv genomgå Ballingslövs montörsutbildning för att bli certifierad. Men det är främst genom att praktiskt arbeta med montering av kök som färdigheten växer fram. Peter har monterat Ballingslöv i mer än 30 år. Här berättar han om sin roll och ger dig även några goda råd.

Peter - en av Ballingslövs certifierade montörer

Peter har monterat Ballingslöv produkter i mer än 30 år.

Montörens granskande ögon

Gäller det en renovering där befintligt kök ska rivas ut vill jag besöka bostaden innan de nya snickerierna ska beställas. Ofta gör jag besöket tillsammans med Ballingslövs köksarkitekt. På plats i ett tidigt skede kan jag då avläsa hur snickerierna kan anpassas för dragningar av vatten, avlopp och ventilation, men även ge goda råd kring det byggtekniska. I detta skede gör köksarkitekten även en kontrollmätning för att säkerställa att skåp, bänkskivor, listverk och passbitar är exakt anpassade för verkligheten.

Nu kan också den exakta tidsplaneringen för monteringen göras för samordning med övriga hantverkare såsom vvs, elektriker och målare. Ska ny golvbeklädnad läggas ska detta ske innan köket monteras, även elektriker och rörmockare kan göra förberedande arbeten.

Leveransen av snickerierna sker med Ballingslövs egna lastbilar och Ballingslövs egna chaufförer. I god tid aviseras leveransen med uppföljande kontakt från chauffören någon dag innan, samt när bilen är på väg. Det är sådant som skapar trygghet. I normala fallen kan vi som montörer ta emot inredningen, men du kan även köpa till inbärning upp till max tredje våningen samtidigt som du beställer köket hos återförsäljaren. En praktisk lösning.

Köksleveransens hjärta

Med alla leveranser av kökssnickerierna följer en tillbehörslåda, ta reda på den. Här finns bland annat en utförlig monteringsanvisning. Min rekommendation är att du som ska montera läser igenom anvisningen och lär dig vad de olika snickeridelarna heter. Det första du ska använda är stödbenen, du kan därför början med att ta fram dessa.

Sortera och lär dig alla delarna i leveransen genom att fråga dig själv ”Vad är det för något jag håller i handen”? Ställ iordning och skaffa dig en överblick. Då har du skapat bra förutsättningar för att ta första steget i själva monteringen.

Kvalitetskök från Ballingslöv monteras

Inga avancerade verktyg

Många tror att det krävs dyra verktyg, så är inte fallet. Du behöver hammare, skruvmejsel (Tx20 samt stjärnskruvmejsel för justering av luckor och lådor) eller skruvdragare, vattenpass, en elektrisk kapsåg eller sänksåg och gärna en sticksåg. Glöm inte se över sågklingor och sågblad och att dessa är skarpa för fina snitt.

Först monterar du bänkskåpen

En förutsättning för monteringen är att golv och väggar är i våg. Var extra noga med detta moment. Först monterar du bänkskåpen, börja alltså inte med överskåpen. Efter bänkskåpen, fortsätter du med högskåpen och sist monterar du överskåpen – som en halvcirkel nerifrån och upp.

Fördelen med facklist och hängarlist

Stommens höga kvalitet underlättar monteringen, främst för att stommen är sammansatt med stor precision på fabriken. Den massiva listen som sitter överst i bänkskåpet heter facklist och ger extra stabilitet. Du kan fatta om listen och lyfta hela skåpet i samband med monteringen, dessutom kan du göra urtag för diskhoar eller hällar utan att minska på stabiliteten.

På skåpens baksida sitter de så kallade hängarlisterna både upptill och nertill, samt även i mitten på högskåpen. Detta skapar extra stabilitet till skåpen och ger dig en säkerhet vid monteringen när du skruvar genom dessa och in i vägg.

Ballingslövs certifierade montörer

Peter tipsar:

Först och främst, ta rätt på tillbehörslådan.


Läs monteringsanvisningen noga.


Sortera och bekanta dig med alla skåp, lister och tillbehör.


Väg av golv och vägg. Det avgörande momentet!


Montera bänkskåpen först, sen högskåpen och sist överskåpen.


Ha koll på och förstå vad passbitsats är.


Missa inte att montera dekortäcklisten.


Två detaljer som fulländar monteringen

Det finns så klart flera viktiga moment i monteringen som var och ett är viktigt för ett bra slutresultat. Jag vill tipsa om två delar som ofta missas; det är passbitsats och dekortäcklist. Båda monteringsdetaljerna är Ballingslöv unika med och syftar till att fullända monteringen och ge köket ett estetiskt fint uttryck.

Passbitsatsen fnns för att fylla ut det lilla utrymmet mellan den monterade skåpraden och väggen. Ballingslövs lösning är perfekt men du måste förstå den. Passbitsatsen består av en olistad passbit som ska sitta i liv med stommen och en finare del som ska sitta utanpå i liv med luckan. Denna del har avrundade hörn som ska sitta mot luckan. Du kapar till båda, skruvar ihop och fäster in med inredningen. Då blir det snyggt!

Dekortäcklisten täcker elegant in det lilla utrymmet mellan bänkskåpsluckans ovankant och bänkskivan. Var rädd om dekortäcklisterna när du packar upp och sorterar i ett tidigt skede, de kan annars försvinna under monteringens gång.

Tryggheten med Ballingslöv

Efter många års montering kan jag Ballingslöv utan och innan, men även för alla andra montörer betyder Ballingslöv trygghet. Du får produkter med hög prestanda, som håller i alla väder. Sånt uppskattar man som montör.

Jag önskar dig lycka till!