Vanliga planlösningar i köket

Vanliga planlösningar i köket

Planlösning av kök behärskar våra återförsäljare till fullo. Kökets planlösning är unik och Ballingslöv skräddarsyr köket efter just dina önskemål och förutsättningar. Dock finns det ett antal generella planlösningar som är vanliga och effektiva.

Att tänka på

Hur många personer ska få plats i det nya köket och hur vill ni röra er? Det är viktigt att planlösningen för ert nya kök blir så praktisk som möjligt.

 • Det raka köket

  Det raka köket

  Ett mycket enkelt kök, och en vanlig planlösning. Här finns alla kökets funktioner på en vägg. Enkelt, effektivt och lätt att komma åt allt.

  Köksinspiration

 • Vinkelkök

  Vinkelkök

  En av de mest förekommande planlösningarna i skandinaviska hem. Bra med bänkyta som gör matlagning både enkel och rolig.

  Köksinspiration

 • Förvaring i högskåp

  Förvaring i högskåp

  Högskåp ger massor av förvaring, bl a för skafferi. Högskåpen kan dessutom skapa en effektiv avskiljare i kök med öppen planlösning.

 • U-kök

  U-kök

  Maximalt med bänkyta vilket skapar utmärkta förutsättningar för en bra arbetsmiljö i köket. I ett U-kök är det en fördel om man tycker om att arbeta nära varandra då ytorna i köket kan bli ganska små. I våra hörnskåp får du plats med mycket förvaring.

 • Parallellkök

  Parallellkök

  En planlösning som är väldigt vanlig i såväl lägenheter som i villor. Man når snabbt och effektivt alla skåp och nödvändigheter i köket. Tänk på att göra passagen så pass bred att minst en person kan arbeta i köket samtidigt som någon annan passerar.

  Köksinspiration

 • Kök med köksö

  Kök med köksö

  En köksö är ett utmärkt ställe för placering av spisen eller en extra vask. En av de stora fördelarna med en köksö är att man kan arbeta från alla sidor av bänkskivan. Köksön fungerar dessutom oftast som en samlingsplats för umgänge.

  Köksinspiration

Hur många ska kunna sitta vid matplatsen?

Placering av matplatser
Ett mycket enkelt kök, och en vanlig planlösning. Här finns alla kökets funktioner på en vägg. Enkelt, effektivt och lätt att komma åt allt. Dessutom kanske du har befintliga matsalsmöbler som ska finnas kvar. Sakerna nedan kan vara bra att tänka igenom när vi börjar resan mot ditt nya kök.

 • Placering av matplatser
 • Ni bör ha följande frågeställningar när ni planerar för er matplats

  • Vi vill veta hur stort bordet är och hur många stolar som ska få plats runt det.
  • Om ni vill ha sittplatser vid en bardisk eller liknandeså är det viktigt att det känns naturligt att sitta just vid den platsen. Det är bra om möjligheten finns att provsitta rummet och planera köket efter den plats du vill sitta vid.
  • En bardisk fungerar ofta som en perfekt matplats för små ensamma måltider och då är det viktigt att få en naturlig och trevlig plats att sitta vid t.ex. med utsikt genom ett fönster eller mot en TV.