Vitvaror

Vitvaror

Vitvaror till ditt nya kök är ett viktigt val. Våra färdiga vitvarupaket till ditt kök är kombinerade för att matcha de flesta önskemål. Våra vitvaror för kök är miljöeffektiva på flera sätt. De drivs med minimal energiförbrukning och håller högsta miljöklassificering. Kylskåpen har finesser som håller råvaror i kylen friska längre vilket minskar både sopmängden och turerna till mataffären.
En minst lika viktig miljöaspekt är designen: Vi har valt ut effektiva och avancerade vitvaror till ditt kök, som dessutom håller högsta designstandard. Det tycker vi är en bra köksmiljö.

Att tänka på

I vår vitvarukatalog hittar du hela vårt utbud av vitvaror.

 • Glaskeramikhäll eller spis?

  Glaskeramikhäll eller spis?

  Dagens keramikhällar har många fördelar när du planerar ett kök. Ni kan placera ugn och spishäll på olika platser, ni får en bänkskiva helt utan skarvar vilket innebär att det fastnar mindre smuts runt hällen, etc. En traditionell spis har dock ofta större glasyta än en standardhäll.

  Vill du mer plats för kastruller kanske en bredare häll ska prioriteras. Välj gärna en induktionshäll då dessa är betydligt snabbare. Du slipper varma plattor där du riskerar att bränna dig själv eller mat som kokar över.

 • Ska du ha en diskmaskin eller kanske två?

  Ska du ha en diskmaskin eller kanske två?

  En diskmaskin är väldigt praktisk och anses nog av de flesta som ett måste. Ett tips för ett hushåll som diskar väldigt mycket kan vara att placera två diskmaskiner i köket. Vardagsporslinet behöver sällan plockas upp alls utan får helt enkelt åka fram och tillbaka mellan diskmaskin och matbord. Ni har dessutom väldigt stor kapacitet de gånger du behöver diska mycket och fort, t.ex. om du har många gäster.

  Denna lösning är exemplarisk om ni vill ha vask och diskmaskin i en köksö, eftersom ni inte vill ha disk ståendes på bänkskivan mitt i rummet.

 • Upphöjd diskmaskin

  Upphöjd diskmaskin

  Det finns idag många varianter på diskmaskin. Den vanliga 60 cm breda modell som placeras som ett bänkskåp är naturligtvis fortfarande den mest vanligt förekommande.

  Fler och fler väljer dock att placera diskmaskinen upphöjd för att få den i en bekvämare arbetshöjd när man plockar i och ur maskinen. Nackdelen är då att man i och med detta också förlorar arbetsyta och att det kan vara svårt att placera detta högre skåp i rummet.

 • Mikrovågsugn

  Mikrovågsugn

  I våra kök placeras oftast mikrovågsugnen i ett högskåp om du vill ha en större modell och i väggskåp om du vill ha en mindre. Eller i omvänd prioritering.

  Du som inte har plats med mikrovågsugn i högskåpet får istället välja alternativet med en liten mikro i väggskåpet.

 • Kaffemaskin

  Kaffemaskin

  Svenskar är världens i särklass mest kaffekonsumerande folk. För att få kaffe som är i den kvalitet som vi vant oss vid i den nya italienska kafékulturen är en espressomaskin ett måste.

  Dagens automatiska maskiner är ofta så stora att de med fördel byggs in i ett högskåp, varför vi har ytterligare anledning att prioritera om vad det gäller skafferier, frysar och ugnar.

 • Kyl-frys eller kyl och frys?

  Kyl-frys eller kyl och frys?

  De flesta väljer en eller två höga skåp beroende på hushållets behov.

  Idag väljer också en del s.k. Side-by-side skåp eller amerikanska kylskåp / frysskåp. Dessa håller vanligtvis breddmåttet 90cm och finns i lite olika höjder.

 • Ugn

  Ugn

  Idag väljer de flesta en 60cm bred och 60cm hög ugn som byggs in i ett skåp. Antingen placeras den i ett högskåp eller under spishällen.

  Som vanligt är det ofta en fråga om prioritering av arbets- och bänkyta mot bekvämligheten av att ha en ugn i tacksam arbetshöjd. Ett tips kan vara att placera ugnen vid sidan om spisen för att slippa en varm ugn vid benen när man lagar mat.

  Detta underlättar samtidigt för fler personer att jobba samtidigt i köket då det kan bli trångt om en person står vid spisen och en annan vill komma åt ugnen.

 • Ventilation och val av fläkt

  Ventilation och val av fläkt

  En grundregel som är bra att tänka på är att få ventilationskanalen att gå så rakt och kort väg som möjligt. Krökar, långa och trånga rör tar bort effekten av en bra fläkt.
  Placering av spis bör väljas med tanke på vilka möjligheter det finns att evakuera luften effektivt.

  En frihängande fläkt bör evakueras genom ett rakt rör i dimension om 160mm. Kåpan bör också vara stor och sitta på lägsta tillåtna höjd. En vägghängd fläkt styr oset in i kanalen och du behöver inte lika stor kapacitet i varken rör eller fläkt.

 • Tilluften är viktig

  Tilluften är viktig

  Tilluft ska komma inifrån huset eftersom det måste bli ett undertryck i köket om inte matos ska sprida sig. Det ska alltså inte finnas någon ventilation genom ytterväggen in till köket. Att öppna fönstret för att vädra ut os och köra fläkt samtidigt är alltså ingen bra idé.

  En fläkt ska startas några minuter innan matlagningen påbörjas för att luftströmmen på ett effektivt sätt ska föra oset in i fläkten.

 • Fläkt i skåp

  Fläkt i skåp

  Med en fläkt i skåp kan delar av skåpet fortfarande användas för förvaring. Det ger också möjlighet att få fler väggskåp runt omkring eftersom en kåpa behöver ha en luftspalt till kringliggande skåp.

  Fläkt i skåp kan av speciellt längre personer upplevas som jobbigt eftersom den låga höjden på fläkten inte ger fri sikt till kastruller och kärl på spisen. Därför väljer många att höja upp fläkten, antingen genom att sätta ett lägre fläkt skåp på högre höjd alternativ att placera en fläktkåpa högre upp på väggen.