Köksbelysning

Köksbelysning

Köksbelysning - vilken typ av belysning vill du ha i köket? Bra arbetsbelysning ovanför beredningsytor är viktigt. Du behöver inte vara expert på ljussättning för att lyckas med köksbelysning.
Köksbelysningen behöver vara flexibel. Dela upp belysningen i flera grupper och sätt en dimmer på varje grupp så har ni stora möjligheter att anpassa köksbelysningen efter tillfälle och aktivitet. Tänk på att belysningen ska vara anpassad både för vardag och fest. Av den anledningen är dimmer ett utmärkt val när det kommer till köksbelysning.

Att tänka på

Belysningen ska vara anpassad för både vardag och fest. Av den anledningen är dimmer ett utmärkt val när det kommer till köksbelysning.

Spottar i överskåp och punktbelysning på väggen
Riktade spotlights
Invändig belysning i överskåp
 • Köksbelysning

  Köksbelysning

  Köksbelysningen är oerhört viktig. När ni har gjort klart lösningen för kökets snickerier är det dags att planera för köksbelysning. Bra ljussättning i ett rum gör skillnaden mellan ett ogästvänligt rum och ett rum som är mysigt och välkomnande.
  Du behöver inte vara expert på ljussättning för att lyckas.

  Belysningen i ett kök behöver vara flexibel. Dela upp belysningen i flera grupper och sätt en dimmer på varje grupp så har ni stora möjligheter att anpassa efter tillfälle och aktivitet. Se till att arbetsbelysning kommer från en punkt som inte bländar dig och som du själv inte skuggar.
  Ofta placeras armaturer under skåp eller hyllor ovanför arbetsytan, alternativt pendlas den ner från taket vid t.ex. ett fönster.

 • Stämningsbelysning

  Stämningsbelysning

  Stämningsbelysning är viktig för att köket ska kännas trevligt och komma till sin rätt. Skuggor, kontraster och ljuskäglor gör ofta mer effekt i ett rum än valet av färg eller material.
  Tänk dock på att för stora kontraster blir jobbigt för ögat och rummet kan upplevas som mörkare än det egentligen är. Försök att hitta en balans med bra övergångar mellan olika starkt ljus.
  Rikta det starkaste ljuset på det område du vill ska få mest uppmärksamhet.

  Pendla ner belysning vid matbordet. Använd gärna en skärm som bländar av för den som sitter vid bordet men samtidigt lyser upp hela bordsytan. Ett avlångt bord behöver ofta flera lampor för att känslan ska vara välkomnande runt hela bordet.