Kökets praktiska lösningar

Kökets praktiska lösningar

Praktiska lösningar i köket påverkar ofta hur nöjd du blir mer köket. Våra återförsäljare har lång erfarenhet av att planera praktiska kök och hjälper dig i denna processen. Det kan vara saker som: Djupare bänkskiva eller hylla i bakkant? Väggskåp eller låga skåp på högre höjd? Öppna hyllor istället för skåp?

Det finns många frågor när man väljer nytt kök. Här har vi samlat de vanligaste praktiska lösningarna för ert nya kök.

Att tänka på

En djupare bänkskiva är bra i de fall planlösningen tillåter det. Den genererar gott om extra bänkyta/arbetsyta. Bygg aldrig in radiatorer utan att släppa igenom luftflödet.

 • Radiatorer / element

  Radiatorer / element

  Ofta sitter det radiatorer (eller element som de flesta av oss säger i dagligt tal) under fönster och det finns flera lösningar för att bygga runt dessa. En vanlig lösning är att skjuta ut skåpen ifrån väggen och ett annat alternativ att sätta grundare skåp vid detta parti.

  Oavsett vilket ni väljer krävs det en ventilerad sockel och bänkskiva för att släppa igenom luftflödet.

 • Djupare bänkskiva eller hylla i bakkant

  Djupare bänkskiva eller hylla i bakkant

  Det finns fler tillfällen då det är praktiskt att skjuta ut skåp en bit från väggen. Utdragna skåp ger plats för dragningar av vatten, avlopp, el och placering av radiatorer. Detta kan rädda lösningar vid fönster eller svårplacerade diskmaskiner.

  Dessutom blir bänkytan under väggskåp bättre som arbetsyta eftersom väggskåpen inte är i vägen lika mycket. Djupare bänkskiva är ett av våra bästa kökstips!

  Det finns två varianter när du vill skjuta ut skåp från väggen. Den ena är att göra bänkskivan djupare vilket ger mer bänkyta.

  Den andra varianten är att bygga upp en hylla som en låg vägg i bakkant på skåpen. Denna kan användas för kryddburkar och redskap. Denna lösning innebär att du kan använda standarddjup på bänkskivorna.

 • Väggskåp / överskåp

  Väggskåp / överskåp

  Väggskåp är dock en mycket effektiv förvaringsplats och vi hjälper dig med planeringen av väggskåp/överskåp utan att det påverkar. Tänk på att luckorna bör vara mellan 30-50 cm breda. Skåpens mått kan då vara 30, 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90 och 100 cm bredd.

 • Låga skåp på högre höjd

  Låga skåp på högre höjd

  Om du inte vill skjuta ut bänkskåpen för att få en bättre arbetsyta kan det ibland vara bra att höja upp väggskåpen istället. t.ex. över en vask eller den yta som ska användas för matberedning. Placerar du en grundare hylla under skåpen så förlorar du inte lika mycket förvaringsutrymme men behåller rymden.

 • Väggskåp i lägre höjd

  Väggskåp i lägre höjd

  Du som är kort kan ibland uppleva att väggskåp sitter för högt. Om du väljer att inte använda några ljusrampslister under skåpen kan du kosta på dig att sänka dem en aning, dock max 6-7cm.

 • Utskjuten spis och bänkskåp

  Utskjuten spis och bänkskåp

  Ett annat tips för att åstadkomma fri sikt och en bättre arbetsmiljö kring spisen är att skjuta ut bänkskåp och spishäll en bit från väggen, detta ger inte bara bättre sikt in till spisen utan också betydligt mer avställningsyta något som man sällan kan få för mycket utav. Om du har skjutit ut bänkskåpen från väggen kan det vara en god idé att sänka väggskåpen eftersom de är svårare att nå. Dessutom stör inte den lägre höjden på samma sätt eftersom arbetsytan ligger längre ut och inte blir påverkad.

 • Väggskåp fritt på väggen

  Väggskåp fritt på väggen

  Väggskåp kan med fördel placeras utskjutna och med lite luftspalt från väggar och tak. Kläs dessutom skåpen in med täcksidor runt om får det en solid möbelkänsla. Återigen upplevs rummet som större eftersom man kan se djupet in till väggen.

 • Öppna hyllor istället för skåp

  Öppna hyllor istället för skåp

  Ett annat alternativ som kan ge bättre arbetsyta är att sätta öppna hyllor mellan väggskåp. Hyllorna placeras då något högre än vägg-skåpen bredvid. Öppna hyllor ger dessutom väldigt praktisk förvaring av vardagsporslinet. Öppna hyllor skapar en känsla av djup i rummet och det upplevs ofta som större. Öppna hyllor är en bra avslutning mot t ex ett snedtak.

 • Överhängda luckor

  Överhängda luckor

  Då det blivit populärt med breda luckor även på väggskåp har vi tagit fram två varianter av överhängda luckor. Det innebär att du kan få 29 eller 57 cm högt skåp med en eller en tvådelad lucka med gångjärn i överkant och en gasdämpare som håller upp luckan.