Inför besöket i butiken

Inför besöket i butiken

När väl tanken på ett nytt kök fått fäste ser man kök överallt. Man noterar bänkskivan i lunchbistron, lägger märke till grannens nya kökslampa och ser plötsligt kylskåpen i matlagningsprogram. Du väljer helt och hållet själv hur mycket du vill läsa på och förbereda dig inför besöket hos en av våra duktiga återförsäljare.

Fotografera, notera och riv ut bilder. Samla på dig alla intryck!
Använd gärna kökskatalogen, kökssimulatorn, Pinterest och Instagram som inspirationskälla.

Att tänka på

Innan du besöker butiken: ta mått i ditt eget kök och gör en enkel skiss med fönster, avlopp och fläktuttag markerade.

 • Placering spis och diskho

  Placering spis och diskho

  Ta reda på var du kan placera vask och spis/häll med fläkt och skissa svagt in dess preliminära placering. Placering av spis bör väljas med tanke på vilka möjligheter det finns att evakuera luften från fläkten effektivt.

  Det bör finnas åtminstone 50 cm avställningsyta på båda sidor om spisen, all bänkyta du kan avvara här underlättar när du ska laga mat. Avståndet mellan spis och vask bör vara minst 80 cm plan arbetsyta.

 • Högskåp

  Högskåp

  Högskåp kan fylla flera funktioner. De rymmer massor i skepnad av skafferi men det blir även allt vanligare att placera ugnar, kaffemaskiner mm. i högskåpen. På så sätt skapar man en bättre arbetsmiljö. Det kan även vara praktiskt att få upp diskmaskinen lite i höjd.

  Placeringen av högskåpen kan variera. De kan fungera som en fristående enhet och även bli en effektiv rumavskiljare för dig som har en öppen planlösning. Ha detta i åtanke ifall du känner att du vill dela av ytorna.

 • Planritning matplats

  Planritning matplats

  I takt med att planlösningen blivit allt öppnare i de skandinaviska hemmen har vi integrerat matplatsen i köket allt oftare. Detta gör hemmet mer levande och köket blir den naturliga samlingsplatsen att mötas kring. Fundera igenom och provmöblera gärna matplatsen i ditt nya kök. Testa så att det går att dra ut stolar etc. utan att de naturliga passagerna i köket störs av detta.

 • Gör en önskelista

  Gör en önskelista

  Visualisera den stil som önskas och gå igenom önskelistan och de krav som du ställer på ditt nya kök. Det finns massor av inspiration att finna när du ska hitta en stil som passar dig. Kika runt i vår kökskatalog eller vårt galleri med köksinspiration, där hittar du de flesta lösningarna.

  Plocka gärna lite olika idéer från våra miljöer och sätta ihop en lista med saker som du tycker är både vackra och funktionella. Eller så kommer du till butiken helt oförberedd för att diskutera fram dina lösningar tillsammans med oss, helt utifrån dina önskemål. Vi är flexibla för alla lösningar.

 • Basfunktioner

  Basfunktioner

  Rita in de funktioner som är krav och basfunktioner i ert nya kök. Det kan vara saker som kastrullförvaring, lådor för bestick och redskap, skafferi, porslin- och glasförvaring. Ju mer genomtänkta dessa funktioner är desto bättre arbetsmiljö får du. Det finns massor av teknik som skapar bättre arbetsmiljö och gör det roligare att laga mat. Såväl när det gäller vitvaror som inbyggda funktioner i våra snickerier. Automatiska lådmotorer, belysning i lådor, luckor som öppnas med ett knapptryck och mycket, mycket mer.

 • Justera skåpindelningen

  Justera skåpindelningen

  Justera skåpindelningen. För vissa köksstilar är det viktigt med att centrera skåp och sektioner för att köket ska få balans och harmoni. T.ex. med en vitrin över vasken. Du behöver inte tänka på att följa vågräta linjer mellan bänkskåp och väggskåp. Dessa linjer är inte särskilt tydliga i rummet, de syns bara på en ritning. När du valt luckornas mått ska du välja skåpens bredd. Du ska även välja vilken hängning du vill ha på dörrarna; pardörrar, vänsterhängda eller högerhängda?

 • Testa lösningen

  Testa lösningen

  Testa lösningen. Genom att sätta ut figurer som arbetar i köket kan du prova om kökets planlösning är bra. Ett normalstort kök i en villa eller radhus bör ha plats för tre personer som arbetar samtidigt i köket.

  Rita in en figur vid spisen, en vid vasken och en vid ytan för matberedning. Tänk nu på hur du står i förhållande till diskmaskinen (som du naturligtvis har ritat med luckan utfälld i rummet) när du plockar upp porslin och glas i skåp och lådor.

 • Rätt placering

  Rätt placering

  Är luckorna/skåpen rätt placerade? Har du en korrekt indelning och hängning på luckorna och skåpen? Finns det avställningsytor för varma plåtar från ugnen, till matkassar, vid skafferiet samt vid kyl- och frysskåp?

  Gå igenom dina krav och din önskelista för att se till att du löst alla dina behov, det är lätt att glömma saker på vägen. Ser du det framför dig och det känns bra, ja då har du nog lyckats riktigt bra!.